Dolby Atmos

Vorig jaar juni maakte Dolby Laboratories, inc. bekent dat zij hun allernieuwste audioformaat, genaamd Atmos, beschikbaar wilde maken voor Home Cinema gebruik. In november 2014 verscheen Transformers: Age of Extinction (3D) op Blu-ray en was de allereerste film dat het Dolby Atmos audioformaat mee kreeg. Maar wat is Dolby Atmos? En wat voegt dit toe?

Bioscoop

Dolby Atmos is in de bioscopen geen onbekende, in 2013 waren er wereldwijd zo’n 300 zalen voorzien van het Dolby Atmos systeem. Dolby Atmos maakt het mogelijk om een ongelimiteerd aantal kanalen aan te sturen. Waardoor het mogelijk is om audio naar verschillende luidsprekers in meerdere gebieden van de zaal een indrukkend surround sound te bieden. Inmiddels is er een Dolby Atmos zaal in Nederland en dat is zeker een aanrader om een bezoekje te nemen. Wat Dolby Atmos anders maakt is dat er luidsprekers, naar beneden gericht, aan het plafond gemonteerd zijn. Dit maakt het effect van regen, neerkomend puin of een over vliegende vliegtuig nog realistischer.

Home Cinema

Sinds dit jaar zijn en komen er meer A/V Receiver op de markt die het Dolby Atmos audioformaat ondersteunen. Net als in een bioscoopzaal kunnen er dan ook luidsprekers aan het plafond gemonteerd worden. Maar er is ook een andere optie. Zo kan er gebruik worden gemaakt van een add-on. Een add-on is niets meer dan een kleine luidspreker, special voor Dolby Atmos, dat op een huidig zuil of boekenplank luidspreker geplaatst kan worden. De add-on richt dan naar boven en weerkaatst het geluid via het plafond terug naar beneden. Welke optie u ook kiest, Dolby Atmos brengt film kijken naar een nieuwe dimensie.